28 Mart 2012 Çarşamba

Bu teknoloji 6 ay önce olsaydı babam yaşardı'




'Bu teknoloji 6 ay önce olsaydı babam yaşardı'
 Bu teknoloji 6 ay önce olsaydı babam yaşardı




İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle mobil sağlık çözümü geliştirdiklerini söyleyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Mobil sağlık teknolojisi hem hayat kurtaracak hem de tasarruf sağlayacak. Babam geçen eylül ayında hayatını kaybetti. Bu teknolojiyi 6 ay önce kullanabilseydik belki babam yaşıyor olacaktı” diye konuştu.
TURKCELL, İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle geliştirdiği mobil sağlık takip çözümünü uygulamaya koydu. Bu çözümle, diyabet, aritmi, tansiyon, astım ve Koah gibi kronik hastalıkların neden olduğu yıllık 33 milyar TL’lik zararın ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Yerli kaynakla yapıldı
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, mobil sağlık çözümünün tamamen yerli altyapı ve kaynaklarla geliştirildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Makinelerarası iletişimin sağlık sektöründe kullanılmasıyla teknoloji, hastaların hayatını kolaylaştıracak. Mobil sağlık teknolojisi hem hayat kurtaracak hem de tasarruf sağlayacak. Şu anda 500 hasta üzerinde kullanılan sistemi Türkiye’deki bütün hastanelere sunmayı planlıyoruz.”
Örnek teşkil edecek
Mobil sağlık çözümüyle milyonlarca kronik hastanın yaşam kalitesini artıracaklarını da dile getiren Ciliv, şunları söyledi: “Daha fazla hastaya daha kaliteli ve yakın hizmet sunulması sağlanacak. Tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem. Teknoloji ve sağlık sektörüne örnek teşkil etmesini umuyoruz. Beş kronik hastalıkta yapılacak ölçümler SağlıkMetre aracılığıyla, mobil iletişim kullanılarak, uzman doktorlara ulaşabilecek. İlk etapta 500 diyabet hastası bu yolla kontrol altında olacak.”
Olsaydı babam yaşardı
Bir soru üzerine Ciliv, babasını geçen eylül ayında altı ay önce kaybettiğini de hatırlatarak, şunları anlattı: “Babamda ritm bozukluğu vardı. 1 Eylül günü kalp ritmini ölçüyor ve 34 olarak defterine kaydediyor. Aslında hemen acile gitmesi gerekiyor. Kalp ritmi bilgisi defterde kalıp, doktoruna ulaşmadığı için babam 2 saat içinde hayatını kaybetti. Bu teknolojiyi 6 ay önce kullanabilseydik, belki babam yaşıyor olacaktı. Ömrünü belki beş ya da on yıl uzatmış olurdu.”
33 milyar TL’lik maliyeti düşürecek
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. İlhan Satman da, Türkiye’de hastalık komplikasyon oranlarını azaltmak ve maliyetleri düşürmek için yeni stratejiler gerektiğini kaydetti. Satman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de diyabet hastalarının yüzde 60’ında en az bir sistem komplikasyonu var. Diyabetli hastaların tedavi ve takip maliyetleri yüksek. 2010’da SGK’nın kronik hastalıkların tedavisi için yaptığı harcama 33 milyar TL. Teknolojik uygulamalarla bu maliyet ortadan kaldırılabilir.”
Beş kronik hastalık seçildi
İSTANBUL Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de, projede toplumu en çok ilgilendiren 5 kronik hastalığın seçildiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “İnsan hayatıyla ilgili önemli adımlar attık. Bu proje öncü olacak. Çalışmayı, üniversite sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden birine dönüştüreceğiz. Teknoparkımızda da bu ortak, inovasyona dayalı, yaratıcı çalışmayı birlikte sürdüreceğiz.”
Mobil sağlık nasıl çalışacak
Turkcell SağlıkMetre cihazı ve şeker ölçüm cihazı üniversitenin belirlediği 500 hastaya tek bir kutu içinde verilecek.
Hasta evinde ölçüm yapmaya başlayacak. Bu veriler anında doktoruna iletilecek.
Alınan ölçüm verileri cihaz içindeki Turkcell Sim kartla GSM şebekesi üzerinden İstanbul Üniversitesi’ndeki sorumlu doktorların görebileceği veritabanına gönderilecek.
Doktorlar, web tabanlı Turkcell Sağlık Takip sistemiyle bilgisayar ya da mobil cihazlarında hastalarından gelen verileri takip edebilecek.
Hastanın ölçümlerinde daha önceden doktorunun belirlediği sınırların dışına çıktığında doktorun ya da istenirse yakınlarnın cep telefonuna SMS gönderilecek.
Doktorlar, hastalarının cep telefonlarına hastalıklarını daha iyi yönetilebilmele-rini sağlayacak eğitim amaçlı SMS, MMS ve video içerikleri de gönderebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder