28 Mart 2012 Çarşamba

Isıyı görünmez kılan teknoloji!



Fransız bilim insanları, canlılardan ve cisimlerden yayılan ısının dağılımını kontrol edebilen, böylece ısıyı görünmez kılan teknoloji geliştirdi.
ısı,termal  kamera,teknoloji,bilim,kızılötesi,dedektör,Isının kontrol edilebilmesiyle, mikro elektronik cihazlarda ısınmanın önlenebileceği ve kızılötesi detektörler ile termal kameraların ısı yayan kaynakları tespit edememesini sağlayan ısı kalkanları geliştirilebileceği belirtildi.
Optics Express dergisinde dün yayımlanan araştırmaya göre, ısının yayılımını kontrol edebilen bir metoda dayanan teknoloji, ısıyı yoğunlaştırmayı başararak güneş enerjisi elde edilmesini de sağlayacak. Ayrıca, askerlerin kızılötesi kameralar ve termal detektörler tarafından tespit edilmemesini sağlayacak ısı zırhları da üretilebilir.
Araştırmacılar, mikro elektronik alanında büyük bir atılım olarak kabul edilen teknolojiye dayanan protatip termal kaplama ve zırhların, birkaç ay içinde hazır olacağını ifade etti.
ISI YÖNLENDİRİLECEK
Araştırmaya göre, termal görünmezlik teknolojisi optik bilimine dayanıyor. Tek temek fark, ışık dalgaları yerine ısının kontrol edilmeye çalışılması. Isı, sıcaktan soğuğa hareket edecek şekilde yönlendiriliyor ve termal görünmezlik sağlanıyor. Araştırmacılar, özel kaplamalar üreterek, ısının akışını kontrol edebileceklerine inanıyor.
Araştırmada yer alan Aix-Marseille Üniversitesi’nden Sebastien Guenneau, “Isının görünmez kılınacağı bir bölgede toplanmasını sağlayacak bir zırh üretebilir veya ısnının daha küçük bir hacimde yoğunlaşmasını sağlayabiliriz” dedi.
Guenneau, yeni teknolojiyle yarı iletkenler gibi mikro elektronik parçaların aşırı ısıdan korunabileceğini belirtti. Böylece, geleceğin süper bilgisayarları ve uzay araçları için ısıya çok daha dayanıklı donanım üretilebilir. Guenneau aynı zamanda, güneş ışığının yoğunlaştırılarak, güneş enerjisinden daha fazla yararlanılabileceğini ifade etti.
Fransız bilim insanı, “Amacımız ısı dalgalarını geçmişte başarıldığı gibi ışık ve ses dalgaları gibi yönlendirebilmekti. Dönüşüm optiği araçları kullanarak ısı içinde aynısını başarmış durumdayız” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder