16 Nisan 2012 Pazartesi

Türkiye'de internetin 20. yaşına bastı

İSTANBUL - İHA -

Türkiye'de internetin 20. yaşına bastığını belirten INETD Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknoloji ve Bilişim Sistemleri Bölümü Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akgül, “Biz, bilişim sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, okullar, öğretmenler, ticaret ve sanayi odaları, barolar kısaca tüm Türkiye olarak bunu kutlamaya çalışıyoruz. Bu süre boyunca, her Türk vatandaşı interneti konuşsun, interneti düşünsün, interneti kullansın ve internet'ten nasıl yararlanabilirim, işimi nasıl geliştiririm, kendimi nasıl geliştirebilirim diye araştırsın istiyoruz” diye konuştu.
Dünyada 2.2 milyar internet kullanıcısın olduğunu ifade eden Akgül, “Dünyada 888 milyon kayıtlı bilgisayar, 220 milyon alan adı, 677 milyon web, trilyon ölçüsünde web sayfası, milyonlar ölçüsünde video ve 130 milyon civarında kişisel web ve blog olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de ise 3-3.5 milyon civarında internet kullanıcısı, 4 milyon bilgisayar, 300 bin Türkiye içinde ve 1.3 milyon Türkiye dışında alan adı var. Halkımızın yüzde 30-38'si interneti düzenli kullanıyor, interneti kullananlar yüzde 45, interneti kullanmayan yada hiç kullanmamış olanlar ise yüzde 55'tir. Evlerin yüzde 43'ünde internete erişim var. Erkeklerin yüzde 56'ı, kadınların ise yüzde 35.3'ü internet kullanıyor. Kentlerde oran yüzde 53.2 olan kullanım, kırsalda yüzde 25.7'ye düşüyor. Kadınlarda ise bu oran kentlerde yüzde 43.5 ve kırsalda yüzde 16.4 oluyor.Facebook'a kayıtlı kullanıcı sayısı 845 milyonu aştı. Günde 425 milyon kişi Facebook'u ziyaret ediyor. Bir ay içinde mobilden bağlanan sayı ise 400 milyon civarında. Twitter'da 350 milyon kullanıcı söz konusu. Twitter'i aktif kullanan 140 milyon, günde 300 milyon tweet ve 1.6 milyar sorgu var. Twitter'de en çok izlenen kişi 20 milyon civarında takipçisi ile Lady Gaga. Linkedin 125 milyon civarında. Wordpress 20 milyonu aşmış durumda. Facebook'ta 500 bini aşkın uygulama var. Yurttaş fotoğraflarının toplandığı Flicker'de 6 milyar fotoğraf var. Youtube üzerinden günde 1 milyarı aşkın sayıda video izleniyor. Video pazarının yüzde 40'ı Youtube'ta. Her dakika 30 saatlik video Youtube'a yükleniyor” ifadelerini kullandı.
İnternetin, hiç kimsenin tahmin edemediği bir şekilde geliştiğinin altını çizen Akgül, “Biz arkadan geldiğimiz için işin özünü yakalamıyoruz. Ama pek çok kişinin eğlence ortamı olarak algıladığı sosyal ağlar, bir tanıtım, örgütlenme, eğitim, pazarlama, haberleşme ve buluşma ortamı olmuştur. Hiç bir büyük kurum, devlet, firma, proje buralarda olmama lüksüne sahip değildir. Artık kurumların sosyal ağdaki temsilcisi, kurumun en yetenekli elamanları olmak zorunda oldu. Kurumu, iletişimi, halkla ilişkileri, reklamı ve interneti iyi bilmek zorunda. Bloglar, kurumlar için bile politikaları açıklama, kamuoyuna hesap verme, kendini anlatma olmaktadır. İnternet, bilgiye dayalı, geniş kitlelerin katılımı ile hayata geçen yeni bir toplum biçiminin nüvesini taşıyor, ortam ve araçlarını sunuyor. Gecikmeli de olsa 3G ülkemizde var. Cep telefonları internete erişim aracı olarak yaygınlaşmaya başlamıştır. Ama Türkiye gemisinin rotasını bilgi toplumuna döndürdüğünü söyleyebilmek mümkün değil. Serbestleşmede epey yol aldık gibi, ama pazar payları epey geri olduğumuzu gösteriyor. Geniş bant internet 12 milyona ulaştı. Ama yeteri kadar yaygın değil ve pahalıdır. ITU 2011'de yayınlanan 2010 raporlarına göre bilgi ve iletişimin maliyeti sıralamasında 80., sabit de de 89. sıradayız. GSM'de ise 112. sıradayız. İnternet ve Telekom'da KOBİ'ler yaşam savaşı veriyor. Bilişim alanında insan gücü açığı ve açığı kapatacak öğretim üyesi açığı had safhada. Ülkemizde internet konusunda bir dağınıklık ve koordinasyonsuzluk görünmektedir” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder